Cruise control - 2014+ Jeep Cherokee Forums
User Tag List

 3Likes
  • 1 Post By Dirty 230
  • 1 Post By David_Baker
  • 1 Post By David_Baker
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 6 (permalink) Old 03-19-2017, 11:56 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 68
Cruise control

Driving down the road today and my cruise control stopped working.
When I push the cruise button the little icon came on.
When i hit the set button it would turn off.
I tried over and over to set it. No go.
I pulled over disconnected the battery for a minute and got back on the road.
Bingo all systems go.
Array likes this.
Dirty 230 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 (permalink) Old 03-20-2017, 12:53 AM
Forum Elder
 
David_Baker's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Location: Sunny subtropical Noosa Heads, QLD, Australia
Posts: 1,665
Garage
My lane departure warning at random times turns off and pressing the button does nothing. Next restart all back to normal. Too many computers...

Sent via Tapatalk from a small keyboard on my phone with fat thumbs and no glasses...
Array likes this.

Cheers, Dave.


2015 Granite Pearl Trailhawk 3.2L V6 with Aussie Lift and 245/70 R17 Duratracs

Technology group | Comfort/Convenience Group | Electronics convenience group | Safety and Security Group | Panoramic Sunroof | Leather Interior Group |
Uconnect 8.4N Am/Fm/DAB/Bt/NAV with 9 Speaker + Sub | Trailer Tow Group.
Born 6th June 2015, Adopted 31st August 2015
CLICK HERE FOR THE AUSSIE LIFT INFO!!!
David_Baker is offline  
post #3 of 6 (permalink) Old 03-20-2017, 07:52 AM
Hardcore Member
 
dhh3's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Fort Wayne, Indiana
Posts: 1,421
Garage
Exclamation

Quote:
Originally Posted by David_Baker View Post
My lane departure warning at random times turns off and pressing the button does nothing. Next restart all back to normal. Too many computers...

Sent via Tapatalk from a small keyboard on my phone with fat thumbs and no glasses...
All the more reason for an extended warranty!

2016 Cherokee Trailhawk: Mango Tango Pearl Coat over Black.
OPTIONS: Every Available Factory Option/Package Except Remote CD Player.
MODS: Whispbars; Mopar Cargo Cover; Mopar Cargo Mat; Mopar/KICKER 9 Speaker Upgrade; KICKER Sub and Amp; Ziebart Undercoating; aFe CAI; Red Interior Trim Pieces.
FUTURE MODS: Remote CD Player; Mopar Rock Rails; Rear Fog Lights.
dhh3 is offline  
 
post #4 of 6 (permalink) Old 03-20-2017, 08:26 AM
Premium Member
 
Jeepster1's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: West Central Illinois by the old Mississippi.
Posts: 3,767
Garage
Quote:
Originally Posted by David_Baker View Post
My lane departure warning at random times turns off and pressing the button does nothing. Next restart all back to normal. Too many computers...

Sent via Tapatalk from a small keyboard on my phone with fat thumbs and no glasses...
May have nothing to do with your situation but two things can cause this to happen.
* The 2 lane markings (generally requires 2) can not be read for some reason. May look the same but it can not read them. I find it will read the side of the road as a lane marking, even though there is no lane marking. I would guess if the side of the road is distinct enough it it can determine that it considers that a lane marking. Also depending on the paint on the road if it can't read the lane it turns off.
I find mine will turn off but resets by itself after clear lanes are sensed.
* I believe if you counteract the lane adjustment that the steering wheel makes 3x the system turns off. I find that it will eventually reset if those conditions are eliminated.
I find usually our interstate highways have nice wide lanes and the system tends to work better. With narrower lanes it seems to keep me closer to the center line than I am comfortable being.
I tend to to stay a bit further away from the center lane divider than the system likes, thus will turn off as I counteract it.. With our 2 lane roads the system works good except when there is traffic and again I keep further to right of the center lane than the system likes.

I have found sometimes a combination of the two will shut it down, especially my tendency of driving further from that center line than the system approves.

2014 Cherokee Limited 4x4
V6 w/ AD2
Tech Group (both parts)
Luxury Group
Tow Group
Navigation
Cherry Red
12/11/13 build
Max Care Life Service Plan
Jeepster1 is offline  
post #5 of 6 (permalink) Old 03-20-2017, 08:53 AM
Premium Member
 
Jeepster1's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: West Central Illinois by the old Mississippi.
Posts: 3,767
Garage
Quote:
Originally Posted by Dirty 230 View Post
Driving down the road today and my cruise control stopped working.
When I push the cruise button the little icon came on.
When i hit the set button it would turn off.
I tried over and over to set it. No go.
I pulled over disconnected the battery for a minute and got back on the road.
Bingo all systems go.
Basically a forced system reset....................
Not to be critical but disconnecting the battery is not recomended, especially on this Cherokee.
The systems are all computer controlled and depend on constant power.
There are error codes etc that are stored that could be lost.
Many times you can get the same result by turning off the ignition and waiting a minute or two.
When you restart the vehicle you may notice the system does a boot up. That is the various light go on and off in the EVAC to verify the component is working. If not you will get an error message or the light will stay on. Even in the off state stuff is going on which is why battery drain is an issue with newer vehicles.
Glad it worked out for you but its is a gamble each time you do it.
Thanks for sharing.

As a side note FCA's issue with the last recall concerning the data crimping cable for the transmission was basically if it happens, before you get it in, to simply turn off the ignition and restart the vehicle.
Obviously the system just reboots and all is fine.

2014 Cherokee Limited 4x4
V6 w/ AD2
Tech Group (both parts)
Luxury Group
Tow Group
Navigation
Cherry Red
12/11/13 build
Max Care Life Service Plan
Jeepster1 is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old 03-20-2017, 04:51 PM
Forum Elder
 
David_Baker's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Location: Sunny subtropical Noosa Heads, QLD, Australia
Posts: 1,665
Garage
Quote:
Originally Posted by Jeepster1 View Post
May have nothing to do with your situation but two things can cause this to happen.
* The 2 lane markings (generally requires 2) can not be read for some reason. May look the same but it can not read them. I find it will read the side of the road as a lane marking, even though there is no lane marking. I would guess if the side of the road is distinct enough it it can determine that it considers that a lane marking. Also depending on the paint on the road if it can't read the lane it turns off.
I find mine will turn off but resets by itself after clear lanes are sensed.
* I believe if you counteract the lane adjustment that the steering wheel makes 3x the system turns off. I find that it will eventually reset if those conditions are eliminated.
I find usually our interstate highways have nice wide lanes and the system tends to work better. With narrower lanes it seems to keep me closer to the center line than I am comfortable being.
I tend to to stay a bit further away from the center lane divider than the system likes, thus will turn off as I counteract it.. With our 2 lane roads the system works good except when there is traffic and again I keep further to right of the center lane than the system likes.

I have found sometimes a combination of the two will shut it down, especially my tendency of driving further from that center line than the system approves.
Na I get all that, what I mean is the indicator to tell you it's turned on disappears off the dash and the yellow Light on the button comes on to tell you it's disabled. A momentary flash on the dash of Lane Departure system unavailable and that's it. Hit the button and no difference. It can do this while driving or when first starting the vehicle. Whenever it does it it only clears when next restarting vehicle. I should add this is probably 6 times since owning the vehicle over 18 months. I haven't had it happen since the last service where 7 different systems were flashed / updated. Time will tell I guess


Sent via Tapatalk from a small keyboard on my phone with fat thumbs and no glasses...
Jeepster1 likes this.

Cheers, Dave.


2015 Granite Pearl Trailhawk 3.2L V6 with Aussie Lift and 245/70 R17 Duratracs

Technology group | Comfort/Convenience Group | Electronics convenience group | Safety and Security Group | Panoramic Sunroof | Leather Interior Group |
Uconnect 8.4N Am/Fm/DAB/Bt/NAV with 9 Speaker + Sub | Trailer Tow Group.
Born 6th June 2015, Adopted 31st August 2015
CLICK HERE FOR THE AUSSIE LIFT INFO!!!
David_Baker is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the 2014+ Jeep Cherokee Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



  Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Can't see milage b/c cruise control in on?! dbfree 2014+ Jeep Cherokee General Discussion 7 04-17-2015 05:44 PM
Down hill and cruise control... baymnn Engine and Technical Discussion 21 02-13-2015 09:21 PM
Ultimate cruise control Tiefy Electronics, Audio, and Lighting 5 02-05-2015 10:43 AM
Cruise Control Issues? Skyla Engine and Technical Discussion 8 07-16-2014 05:18 PM
Cruise control MarkS49675 Electronics, Audio, and Lighting 5 04-01-2014 08:47 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On