Xenon HID Headlight Failure on Trailhawk - 2014+ Jeep Cherokee Forums
User Tag List

 15Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 28 (permalink) Old 06-15-2017, 06:52 PM Thread Starter
Member
 
darin.reeves's Avatar
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 41
Xenon HID Headlight Failure on Trailhawk

I was wheeling a couple of weeks ago and needed to use my headlights because it was raining and got dark in the woods. When my lights switched on I immediately got a low beam off error message. I got out and sure enough my headlight was off.

After I got home the headlights would come on and operate correctly. So I went out to a gravel road to see if I could replicate the situation. It turns out that as soon as I engage my rear locker the lights go out. Has anyone else experienced this? Is there just not enough power available to run the locker and HIDs at the same time?


Sent from my iPhone using Tapatalk
darin.reeves is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 28 (permalink) Old 06-15-2017, 07:07 PM
Forum Elder
 
Mark_'s Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Location: Québec, Canada
Posts: 4,142
Quote:
Originally Posted by darin.reeves View Post
I was wheeling a couple of weeks ago and needed to use my headlights because it was raining and got dark in the woods. When my lights switched on I immediately got a low beam off error message. I got out and sure enough my headlight was off.

After I got home the headlights would come on and operate correctly. So I went out to a gravel road to see if I could replicate the situation. It turns out that as soon as I engage my rear locker the lights go out. Has anyone else experienced this? Is there just not enough power available to run the locker and HIDs at the same time?
Hi there,

I had to search via your profile to find out you probably installed a Xenon Depot HID kit. Correct ?

The bolded part in the quote above : is that one headlight out or both ?

I've been reading these HID kit threads for a long time, and this is a first for me. The locker thing I mean. I don't see how they could be related... but obviously something is going on with yours.

Maybe... somemone will have some insight. I don't. I have an XD HID kit on my 2015 but no TH so no locker.

My avatar is the Elder Predator (goes well with my forum status and overall temper )
2015 North (Canada) - V6 - AD1
Cold, Tow, 8.4A, 9 speakers with sub
Mark_ is offline  
post #3 of 28 (permalink) Old 06-15-2017, 07:59 PM
Hardcore Member
 
dhh3's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Fort Wayne, Indiana
Posts: 1,421
Garage
Is the power to the Locker a simple off/on: lock/unlock, or continuous on/off: no power when unlocked?

2016 Cherokee Trailhawk: Mango Tango Pearl Coat over Black.
OPTIONS: Every Available Factory Option/Package Except Remote CD Player.
MODS: Whispbars; Mopar Cargo Cover; Mopar Cargo Mat; Mopar/KICKER 9 Speaker Upgrade; KICKER Sub and Amp; Ziebart Undercoating; aFe CAI; Red Interior Trim Pieces.
FUTURE MODS: Remote CD Player; Mopar Rock Rails; Rear Fog Lights.
dhh3 is offline  
 
post #4 of 28 (permalink) Old 06-15-2017, 09:00 PM Thread Starter
Member
 
darin.reeves's Avatar
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 41
Quote:
Originally Posted by Mark_ View Post
Hi there,

I had to search via your profile to find out you probably installed a Xenon Depot HID kit. Correct ?

The bolded part in the quote above : is that one headlight out or both ?

I've been reading these HID kit threads for a long time, and this is a first for me. The locker thing I mean. I don't see how they could be related... but obviously something is going on with yours.

Maybe... somemone will have some insight. I don't. I have an XD HID kit on my 2015 but no TH so no locker.

Yes it is the Xenon Depot HID kit. Mine is on my 2014 TH.

It started as only one light but after a few minutes they both shut off. When I tested it out today on the gravel road only one went out. But I didn't leave it on very long to see if the other one would shut off.


Sent from my iPhone using Tapatalk
darin.reeves is offline  
post #5 of 28 (permalink) Old 06-15-2017, 09:04 PM Thread Starter
Member
 
darin.reeves's Avatar
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 41
Quote:
Originally Posted by dhh3 View Post
Is the power to the Locker a simple off/on: lock/unlock, or continuous on/off: no power when unlocked?


It is the factory locker. I'm not exactly sure how it works. It is an electronic on/off switch but based on how it is affecting the lights I am assuming that it is sending continuous power while it is on. I did turn the Jeep off for about 10 minutes and restarted it. The locker was still engaged when I started it back up. When I manually turned the headlights on, they would come on for a second and then turn off.


Sent from my iPhone using Tapatalk
dhh3 likes this.
darin.reeves is offline  
post #6 of 28 (permalink) Old 06-15-2017, 10:18 PM
Forum Elder
 
Mark_'s Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Location: Québec, Canada
Posts: 4,142
Quote:
Originally Posted by darin.reeves View Post
Yes it is the Xenon Depot HID kit. Mine is on my 2014 TH.

It started as only one light but after a few minutes they both shut off. When I tested it out today on the gravel road only one went out. But I didn't leave it on very long to see if the other one would shut off.
Thanks.

Well I'm stumped for sure. That is a very bizarre situation...

Just so we have as many facts as possible : do you have a headlight problem only with the locker ON ? I'm thinking if you drive on a bumpy road without the locker... just trying to eliminate a possible bad wire connection...

Perhaps some other members with a TH and a kit can try with the locker... but my guess is you might have a unique case here. We'll see...
dhh3 likes this.

My avatar is the Elder Predator (goes well with my forum status and overall temper )
2015 North (Canada) - V6 - AD1
Cold, Tow, 8.4A, 9 speakers with sub
Mark_ is offline  
post #7 of 28 (permalink) Old 06-15-2017, 10:31 PM
Super Moderator
 
SkipW's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: Midcoast Maine
Posts: 6,012
I know this is a shot in the dark (pun intended) but maybe you should have your battery checked as it may be on it's way out? Or possibly an issue with the charging system?

Maybe a test would be to put the EVIC on the battery/charge monitor and then go out and hit the locker with the lights on and see if you get a bad voltage drop.

The fact that HIDs drop off makes me think it might be a power issue that the battery/charging system can't keep up with because they are pretty finicky about power.
Mark_, darin.reeves and dhh3 like this.

.
.

The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.

http://jeepcherokeeclub.com/4-2014-j...rum-rules.html
SkipW is offline  
post #8 of 28 (permalink) Old 06-15-2017, 10:33 PM Thread Starter
Member
 
darin.reeves's Avatar
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 41
Quote:
Originally Posted by Mark_ View Post
Thanks.

Well I'm stumped for sure. That is a very bizarre situation...

Just so we have as many facts as possible : do you have a headlight problem only with the locker ON ? I'm thinking if you drive on a bumpy road without the locker... just trying to eliminate a possible bad wire connection...

Perhaps some other members with a TH and a kit can try with the locker... but my guess is you might have a unique case here. We'll see...


When I was out on the trail I thought that it was a loose wire connection too. But I didn't drive it when I did my test today and the light went out as soon as I switched on the locker.

But, I do have some fresh new information. I drove it around dusk in the city and the automatic headlights turned on. After about 3 minutes the right light went out (that is the same light that went out when I did my test). I turned the lights off and then back on. The right light came on for a second and then went out. I turned them off 1 more time and then back on. This time it stayed on my entire drive home .... about 20 minutes. So now I don't know if it is related to the locker. But it was the first time I tried to run them for a length of time after using the locker.


Sent from my iPad using Tapatalk
dhh3 likes this.
darin.reeves is offline  
post #9 of 28 (permalink) Old 06-15-2017, 10:35 PM Thread Starter
Member
 
darin.reeves's Avatar
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 41
Quote:
Originally Posted by SkipW View Post
I know this is a shot in the dark (pun intended) but maybe you should have your battery checked as it may be on it's way out? Or possibly an issue with the charging system?

Maybe a test would be to put the EVIC on the battery/charge monitor and then go out and hit the locker with the lights on and see if you get a bad voltage drop.

The fact that HIDs drop off makes me think it might be a power issue that the battery/charging system can't keep up with because they are pretty finicky about power.


That is a good suggestion. I will give it a try.


Sent from my iPad using Tapatalk
Mark_ likes this.
darin.reeves is offline  
post #10 of 28 (permalink) Old 06-15-2017, 10:46 PM
Forum Elder
 
Mark_'s Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Location: Québec, Canada
Posts: 4,142
Quote:
Originally Posted by SkipW View Post
I know this is a shot in the dark (pun intended) but maybe you should have your battery checked as it may be on it's way out? Or possibly an issue with the charging system?

Maybe a test would be to put the EVIC on the battery/charge monitor and then go out and hit the locker with the lights on and see if you get a bad voltage drop.

The fact that HIDs drop off makes me think it might be a power issue that the battery/charging system can't keep up with because they are pretty finicky about power.
Quote:
Originally Posted by darin.reeves View Post
That is a good suggestion. I will give it a try.
@SkipW may be on to something here. If you had a 2015+, battery health would be easy to evaluate via the ESS system, but you don't have ESS... Oh and the 2014 batteries have been failing prematurely for a lot of forums members... less than 3 years old... 2015+ get AGMs, but you have a regular wet battery. If you have the original battery still, it could be failing slowly. We've heard from others with failing batteries that symptoms are totally weird sometimes... so yeah, let's see how your battery is doing.
darin.reeves likes this.

My avatar is the Elder Predator (goes well with my forum status and overall temper )
2015 North (Canada) - V6 - AD1
Cold, Tow, 8.4A, 9 speakers with sub
Mark_ is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the 2014+ Jeep Cherokee Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



  Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Xenon depot hid kit install 2015 cherokee Milanored97 Owners' Garage 9 09-02-2016 10:21 AM
KL Limited Bi-Xenon headlight Stu Electronics, Audio, and Lighting 11 12-24-2015 12:47 PM
2015 Jeep Grand Cherokee Bi-xenon / HID Question rjeepo46 Exterior 2 06-14-2015 08:08 PM
xenon headlight from a trailhawk? housedl Electronics, Audio, and Lighting 5 10-03-2014 02:06 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On